Diabetes och träning

Att träna är enkelt säger du. Det är bara att snöra på sig skorna och kuta ut i löparspåret. Eller ta sig till gymmet och lyfta skrot. Eller haka på granngänget som kör Cross Fit i arla morgonstund. Sant i mångt och mycket och något de flesta människor bör göra lite mer utav. För oss som har Diabetes som ständig följeslagare har vi en trilskande kompis att få bukt på innan någon av ovan aktiviteter kan bli realitet.

Att träna till exempel löpning kräver sin planering. Hur långt ska man springa? Hur snabbt ska man springa? Hur kuperad är banan? Hur har blodsockerkurvan legat under dagen? När behöver jag äta innan? Behöver jag stänga av tillförseln av insulinet via pumpen innan? I så fall, när ska jag göra det? Kommer jag behöva insulin under passet? Hur mycket insulin finns redan injicerat i kroppen? Med mera, med mera. Hur ska man då bära sig åt? Jag är egentligen inte den rätte att svara på det då jag, av synliga skäl, inte är den mest frekvente inom ovan gebit. Tyvärr. Men jag har haft vett att skaffa ökad kunskap och skaffat mig en rejäl dos inspiration, allt för att se till att mina rena träningskläder slits och förbrukas i åtminstone normal takt.

Inom kort kommer ett nytt reportage publiceras här på Diabeteshanden. Vi har träffat en diabetikern Linus som i sanning tagit ansvar för sitt välmående och tränar på med aldrig sinande energi. Vi utlovar en mycket inspirerande läsning med en imponerande människa! Mängder med tips för diabetiker, men också för friska människor.

Jag själv har försökt att ge mig på längre pass på cykeln men misslyckas i princip alltid med att cykla i över en timme. Mitt blodsocker har en tendens att dyka efter 20-30 minuter av passet. Dels beroende på dålig planering och dels beroende på undermålig kunskap om förberedelserna. Uppskattningsvis 70-80 % av mina pass har jag cyklat hem efter cirka en halvtimme. En mental tråkig spiral samt misslyckad tid till träning när chansen fanns. Jag hyser stort hopp till att allt jag snappade under intervjun kommer få mig att, när snön väl försvunnit, ha många härliga pass på min mountainbike.

Jag gillade verkligen Linus som person och den fantastiska inspirationskällan han är. Så håll ögonen öppna, det kommer att vara värt det!

//Daniel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *